Pepiniera Bogardens

Secretul mesterilor nostri

Arbusti & Flori

Pepiniera-Roman-Bacau-Iasi-Bogardens-trandafiri
Pepiniera-Roman-Bacau-Iasi-Bogardens-iasomie
Pepiniera-Roman-Bacau-Iasi-Bogardens-berberis
Pepiniera-Roman-Bacau-Iasi-Bogardens-magnolie

Trandafiri

Trandafirii au fost dintotdeauna apreciați și sunt foarte des întâlniți, multe persoane dorindu-și această plantă în grădină sau chiar în apartament, la ghiveci.
Trandafirii sunt arbuști, și pot fi erecți sau cățărători în funcție de specie, având înălțimea între 0.5 și 4 metri. Tulpinile au ghimpi, frunzele pot fi mate sau lucioase și florile pot fi solitare sau grupate, în diverse culori, mărimi, forme, mirosuri, etc. Fructele trandafirilor sunt măceșele, folosite pentru ceai, gem sau sirop.
Trandafirii preferă solurile ușoare și fertile, și de cele mai multe ori este necesară fertilizarea periodică.

Iasomie

Iasomia este o plantă cățărătoare ce poate ajunge până la 2.5-4 metri înălțime. Frunzele sunt verzi și lucioase iar florile parfumate sub formă de stea sunt motivul pentru care această plantă este atât de apreciată.
Poate înflori vara sau toamna, în funcție de specie. Iasomia preferă lumina, și trebuie amplasată în zone complet însorite, deși rezistă și la semiumbră. Câteva aspecte de reținut ar fi: Excesul de umezeală duce la căderea bobocilor florali. Pe perioada iernii, iasomia trebuie poziționată în spații luminoase și răcoroase Pentru corectarea formei, iasomia se va tăia primăvara Temperatura optimă de înflorire este 16-18°C

Berberis

Berberis sau Dracila este un arbust, cu frunze mereu verzi sau căzătoare, care preferă solurile stâncoase. Unele specii sau hibrizi pot forma garduri vii, Ideali pentru spații reduse.
Este rezistent la secetă și ger, dar nu tolerează excesul de umiditate în sol și poate fi atacat de anumite boli. Înălțimea medie este de 1-2 metri, cu unele specii ajungând până la 4 metri. Se dezvoltă frumos atât la lumină cât și semiumbră, plantele din zonele însorite dezvoltând o culoare foarte intensă toamna.

Magnolie

Genul Magnolia include aproximativ 80 de specii de arbori și arbuști. Magnoliile iubesc căldura, dar rezistă și în zone cu temperaturi mai scăzute.
De reținut: seceta prelungită nu le face bine. Preferă lumina, dar se dezvoltă frumos și în zone de semiumbră.
Au florile mari, în formă de cupă sau stea, și în diverse culori (alb, mov, galben), cu un miros plăcut. În funcție de specie, înălțimea poate varia între 3 metri (arbust – Magnolia Stellata) și 14 metri (arbore – Magnolia Acuminata).

Conifere

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-tuia-columnaris

Tuia Columnare

Tuia columnară poate ajunge până la înălțimea de 6-8 metri. Are o coroană piramidală și cetina compactă și bogată, de culoare verde deschis.
Este foarte îndrăgită pentru rezistența la ger și umbrirea generoasă, însă este sensibilă la secete prelungite!

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-tuia-smaragd

Tuia Smaragd

Tuia Smaragd are forma conică, ramurile scurte şi dese, cu mulți lăstari și ramificare aplatizată. Frunzele sunt de culoare verde în anotimpul cald, însă pe timp de iarnă capătă o nuanţă bronz.
Poate ajunge până la o înălţime de 5-6 m, într-un ritm lent, și îi priește atât la soare cât și în semiumbră. Rezistă bine la ger.

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-tuia-brabant

Tuia Brabant

Tuia Brabant are un frunzis galben-verde, cu usoare nuanțe de bronz toamna. Este o planta stufoasă, printre cele mai potrivite pentru un gard viu. Poate atinge înălțimi de 12 m într-un timp relativ scurt (15-20 de ani de la plantare), iar densitatea sa este ceea ce o recomandă pentru umbrire.
Acest conifer trebuie tuns periodic, însă este foarte adaptabil atât la soare cât și în locuri semiumbroase, și aproape în orice climat., motiv pentru care este o specie des întânită.

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-brad-douglas

Brad Douglas

Bradul Douglas este o specie exotică, la noi în țară ajungând la maximum 30m înălțime, în alte zone fiind mult mai înalt. Preferă zonele parțial umbroase. Frunzele au un iz specific de citrice si rămân verzi tot timpul anului. Timpul de creștere este mediu.

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-brad-alb

Brad Alb

Este un arbore mare (ajungând până la 40 m înălțime) cu timp de creștere extins (10-20 de ani). Frunzele sunt alungite, veșnic verzi, cu o tentă albastră. Este rezistent la diverse condiții de mediu și preferă expunerea la soare sau zonele parțial umbroas

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-ienupar-argintiu

Ienupar argintiu

arbust rășinos, decorativ. Este rezistent la secetă și ger, și poate fi cultivat și pe soluri cu fertilitate scăzută. Preferă locurile însorite sau cu semiumbră, dar niciodată nu trebuie să fie plantat lângă livezi fiindcă poate fi gazdă intermediară pentru ”Rugini”.
Frunzele sunt verzi cu o dungă albastră pe centrul părții superioare a frunzei. Poate ajunge la o înălțime de 4-8 metri. Fructele uscate de ienupăr pot fi utilizate ca și condiment, în bucătărie.

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-pin

Pin

Diverse soiuri, dintre care menționăm Pinul silvestru / Pinul de pădure, un arbore ornamental rezistent la ger și la secetă. Are un aspect piramidal în tinerețe, devenind neregulat și tabular pe măsură ce ”îmbătrânește”. Poate ajunge până la 25-30 m înălțime.

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-brad-argintiu

Brad argintiu

Bradul argintiu, cunoscut de asemenea ca molidul argintiu, poate ajunge până la 20 m înălțime, având o formă piramidală. Frunzele sunt verzi-cenușii cu o tentă argintie.

Foioase

Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-artar-japonez-verde
Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-mesteacan
Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-plop
Pepiniera-Iasi-Neamt-Bacau-Plante-Copaci-Pomi-platan

Artar japonez verde

Rezistent la ger și la secetă, cu o creștere rapidă în tinerețe. Poate ajunge până la 12 metri înălțime. Preferă solurile fertile, dar este adaptabil și la soluri ușoare sau lutoase. Preferă semiumbra, dar, din nou, poate fi plantat și în zone însorite.
Este o specie care rezistă bine și în orașele mari. Are frunzele palmat-lobate care se colorează galben-maroniu toamna. Tulpina este dreaptă, lemnul alb-roșiatic, greu și omogen.

Mesteacan

Arbore decorativ foarte puțin pretențios în ceea ce privește solul. Cu toate acestea, nu suportă solurile argiloase sau foarte uscate. Rezistent la ger și secetă, însă seceta excesivă nu îi priește.
Suportă bine poluarea cu fum, deci poate fi plantat în orașele mari. Preferă locurile însorite. Poate ajunge la o înălțime de 20-25 metri. Una din caracteristicile care fac din mesteacăn un arbore foarte apreciat este culoarea albă a scoarței, care este deosebit de decorativă.

Plop

Plop Heading Unul din cei mai cunoscuți arbori pentru parcuri, grădini și aliniamente stradale. Plopul este rezistent la ger și secetă și preferă solurile fertile, ușoare, permeabile și bine drenate.
Este o specie care se dezvoltă bine atât la lumină cât și semiumbră, și are o creștere foarte rapidă. Înălțimea poate ajunge până la 30 de metri, iar diametrul plantei la 15 metri.

Platan

Arbore hibrid ce provine din hibridizarea speciilor Platanul occidentalis x Platanus orientalis. Este rezistent la ger și secetă și preferă locurile însorite. Este o specie care suportă tunderea, astfel încât poate avea un important rol decorativ în grădini și parcuri.
Poate atinge o înălțime de 20 de metri, cu un diametru al plantei de 15 metri. Tulpina este groasă, ajungând până la 1 metru diametru. Este rezistent la poluarea cu fum și praf, astfel încât poate fi plantat cu succes și în orașele mari. Longevitatea este de ordinul sutelor de ani.